Pretul casei?

Nu contează cât de atractivă este și cât de bine arată proprietatea ta, cumpărătorii vor compara prețul ei cu orice altceva de pe piață.

Cel mai bun ghid al tău este o analiză a ceea ce cumpărătorii sunt dispuși să plătească pentru o proprietate în zona dvs. REALTORUL® îți poate furniza aceste date cu ofertele comparabile, le va analiza să te ajute să îți faci o idee despre prețuri. Decizia despre prețul cerut este totuși a ta.

Analiza comparativa de piață (ACP – CMA): REALTORUL® îți furnizează o ACP. ACP conține printre altele o listă cu ofertele comparabile cu proprietatea ta, aflate la vânzare la momentul respectiv, sau care s-au vândut în cartierul tău. Ca să te ajute în estimarea unui posibil preț de vânzare pentru casa ta, analiza o să includă de asemenea date despre casele din apropiere care nu au reușit să se vândă în ultimele luni, împreună cu prețurile lor de listare.

O ACP diferă de un raport de evaluare. O diferență majoră este faptul că un raport de evaluare este întocmit de un evaluator care nu cunoaște procesul de vânzare și caracteristicile zonei dvs. De asemenea, un raport de evaluare este făcut pentru un preț (valoare) în timp ce ACP este furnizată de REALTOR® și poate include oferte la vânzare și dacă sunt disponibile oferte vândute și oferte în curs de tranzacționare. Pentru stabilirea prețului casei, o ACP îți furnizează cu siguranță suficiente informații pentru a stabili un preț real.

Raportul de evaluare. Un raport de evaluare (care costa câteva sute de euro) poate fi util dacă ai proprietate unică, sau dacă nu sunt multe oferte comparabile în zona ta, sau un co-proprietar care nu este de acord cu prețul sau orice alte circumstanțe care fac dificilă stabilirea valorii casei.